Commissions and Bespoke pieces


A look back at past commissions...




Reclaimed mixed-timber cupboards and shelving





click thumbnails for larger image

 

These mixed palette cupboards were commissioned for the incredible office space of London based exclusive venue hire company Location House.   I went into this project with a wonderfully detailed brief from interior designer Lisa Roberts and a bit of inspiration from Dutch Designer Piet Hein Eek - having just returned from a working trip to The Netherlands.

The client was looking to provide storage space for an office with three shelving units (2.2m long) and two larger cupboards with sliding doors - which were used to divide the space. There were also matching storage benches and a table for the kitchen, in an original Victorian tiled light well.

Detailed cad drawings were produced and we were able to fine tune the proportions and mechanics of the units before any timber was cut. The timber used in this project came from reclamation yards all over the South East of England - From boxing gym to beach hut, the paint finish is all original.

While carefully preserving the paint finish and patina, the boards - which varied wildy in dimension - were machined down to the same thickness and jointed into the panels that make the top, doors and sides of the units. This was then varnished to protect the boards from further wear. High quality brass handles and fittings were added and the units were mounted on casters to provide a flexible layout for the office.

contact me about commissioning a piece





Curved bench planter clad with reclaimed oak





click thumbnails for larger image



This custom curved reclaimed oak planter was commissioned by Morgan McDonnell Architects for the reception area of an Edinburgh office complex.

Realising the continuously curving shapes in the design presented some interesting technical challenges. The exterior surface - clad in reclaimed oak flooring - in fact hides a complex skeleton, precision cut from reclaimed plywood with a computer controlled cutter. The vertical lines of the cladding form the only straight lines on the resulting surface.

It was the mix of new technology and old reclaimed materials that particularly fascinated me in this project.

contact me about commissioning a piece





Bottletop Glastonbury Stand





click thumbnails for larger image



In its basic form this shelving system comprises three units with three shelves in each unit. However, the scalable, modular design means that the shelves can be easily moved up or down, flipped or pivoted to fit any space. Beginning with Glastonbury 2010, Bottletop have used the stand to display their ethically sourced and environmentally friendly products at trade shows and festivals around the UK.

find out more about Bottletop here...

The stand is made from a mix of old and new: Victorian pine floorboards - reclaimed from an English factory - and light gauge key-clamp scaffold. The modular nature of the stand means that new shelves in any material or finish could be added. Bottletop can scale the system to their needs as the brand grows.

contact me about commissioning a piece





Teak Toy Chest





click thumbnails for larger image



This toy chest is made from solid teak, reclaimed from a technical college in Lewes, East Sussex. The timber was salvaged from the worktops of an old science classroom. Teak is strong and natural oils in the timber make it extremely durable. This makes it a perfect timber for a household with children. The porthole-style openings echo teak's heritage as a ship-building timber.

contact me about commissioning a piece





Bottletop CD racks


click thumbnails for larger image



This CD rack is made specifically to showcase a new exciting music project from Bottletop. The Racks are on display in the Covent Garden Fenchurch Concept Store.

contact me about commissioning a piece





Backgammon Board





click thumbnails for larger image



This backgammon board was made for an avid fan of the Persian game. The board was made from classic contrasting English woods, reclaimed 18th century oak and reclaimed European ash. The case was covered in an organic hemp 'wool' courtesy of Element 23

contact me about commissioning a piece




Bespoke design and special commissions



Simpson Carpentry - Hand crafted products from recycled offcuts
© 2011 Simpson Carpentry